Tuun varmasti käyttää myöhemmin sellasii sanoja, kuten hostklubi, piiri, joten tässä postauksessa selvennän lyhyesti Rotaryn vuosivaihtoprosessia ja selitän yleisiä termejä.
" Rotary International (puhekielessä Suomessa "Rotarit") on kansainvälinen aatteellinen järjestö, johon kuuluu 1,2 miljoonaa jäsentä 160 maasta, miehiä ja naisia. Jäsenet toimivat paikallisissa rotaryklubeissa ja muodostavat maan kattavan ja myös kansainvälisen verkoston. Järjestö on perustettu Chicagossa 23. helmikuuta 1905.Rotaryjärjestö kasvattaa jäsenensä toimimaan järjestön tunnuslauseen Palvelu Itsekkyyden Edelle ("Service Above Self") hengessä. Tämä tarkoittaa pyrkimistä hyviin asioihin ja ympäröivän yhteiskunnan myönteiseen kehittämiseen. Rotarysäätiö, jonka kautta suurimmat rotarypanostukset kanavoituvat, muotoilee selkeäksi tehtäväkseen: "Doing Good in the World"." -wikipedia
Outbound - ulkomaille lähtevä vaihto-oppilas (esim. itse olen Suomen inbound)
Inbound - maahan saapuva vaihto-oppilas (esim. tulen olemaan Kolumbian outbound)
Hostperhe/hostit - Isäntäperhe. Majoittaa vaihtarin 3 - 4 kk ja jokaisella vuosivaihtarilla yleensä 3 isäntäperhettä.
Piiri - Rotarit jakaa alueita piireihin ( esim. Itse kuuluun 1390 piiriin, joka kattaa Keski-Suomen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueita). Järjestää konfersseja ja vaihtareille erillaisia koulutuksia ja leirejä.
Klubi - Piireissä on klubeja, joissa Rotareilla (Rotary järjestöön liittyneet henkilöt) on omat tehtävänsä (esim. sihteeri, presidentti). Klubit järjestävät tapaamisia jäsenilleen, jossa pidetään yleensä esitelmiä esim. eri työaloista. Klubeista lähetetään vaihto-oppillaita, mutta ei todellakaan kaikista klubeista. Jos klubi lähettää vaihto-oppilaan, se myös ottaa vastaan sellaisen. Voi järjestää leirejä/matkoja vaihtareille.
Nva- Nuorisovaihtoasiamies. Klubin henkilö, joka on vaihtotiimin johtajana, hankkii isäntäperheitä tulevalle vaihtarille ja neuvoo vaihtaria vaihtovuoden ja sitä edeltävän paperisodan aikana.
Kummi - Vaihtotiimiin kuuluva henkilö (samaa sukupuolta, kuin tuleva vaihto-oppilas), joka toimii klubiin tulevalle vaihtarille tukena ja tapaa ja jututtaa häntä säännöllisesti (yleensä vain vuosivaihto-oppilailla).
Vaihtotiimi - Joka klubissa, jossa järjestetään vaihtoa on vaihtotiimi, joka hoitaa klubin nuorisovaihtoa, Vaihtotiimi valitsee lähetettävän oppilaan ja ohjaa neuvoo häntä ennen vaihtoa ja sen aikana. Koostuu nva:sta ja kahdesta kummista (yksi mies kummi ja yksi nais kummi).
Kirjeenvaihtaja - Lähettää vaihtopapereita vaihtarin toivelistan maihin (ja sitten muualle, jos niistä ei onnista) ja etsii hostklubin ja piirin vaihtarille.
1.Haku
Vuosivaihtoon haetaan vaihtovuotta edeltävänä syksynä. Eli itse hain ensiksi netistä
http://www.rotary.fi/ lähimmän klubin nva puhelinnumeron ja soitin hänelle. Hän neuvoi minulle miten edetä ja suositteli lukemaan tätä nettisivua:
http://www.ryefinland.com/. Seuraava vaihe oli kirjottaa klubille esittelykije itsestäni. Siihen piti juuri sisälyttää, miksi haluan vaihtoon, miksi olisin hyvä vaihto-oppilas ja miksi haluasin lähteä juuri Rotarylla. Ja sitt tietenkin kertoo omasta luonteetsta ym. kaikkee itsestä. Sen valmistuttua laitoin sen sähköpostilla sille nva:lle.
2.Haastattelu
Klubi voi lähettää vaihtarin suoraan ilman haastattelematta häntä jos hän on ainut hakija, mutta näin on harvemmin asiat. Itse sain lokakuussa kutsun haastattelu tilaisuuteen nva:ta, joka oli 13.10.2011. Tilaisuus oli eräässä Canon liikkeessä ja luulin kaikilla hakevilla vaihtareilla olevan yhteishaastattelu, mutta meidän haastattelut olikin ajoitettu peräkkäin. Haastattelussa oli aikamoinen joukko nva:ta (tosin en oo varma oliks ne ihan kaikki nva:ta) ja ne pyys aluks mua esittelee itteni ja sitt kyseli kaikkee, kuten miksi haluan lähtee Rotarylla, minne, mitä jos ei ole harrastusmahdollisuuksia ym. Mulle kävi vähän nolosti, kun kännykkään tuli siellä ollessani viesti ja sitt se kännykkä ei tietenkään ollu äänettömällä... No sitt sanoin niille pahoittelut(ja enkä tietenkään kattonu sitä viestii) ja me jatkettiin keskustelua eli onneks ei käyny kovin pahasti:D Rehellisesti sanottuna mulla oli vahva tunne pääsystäni vaihtariks, vaikka puhuin koko ajan niin, että olisin mennossa USA:han (yleensä puhuminen siihen tyyliin, että on varmasti menossa johonkin tiettyyn maahan on vähä huono. Paremmat mahollisuudet, jos osoittaa kiinnostuneensa mah. monesta maasta tai maasta mikä ei ole kovin suosittu kuten Kolumbia) ja vaikka musta tuntu siltä ettei yks niistä nva:sta oikee pitäny musta, kun tenttas multa niin noista harrastusasioista. Tässä sitä ollaan ja sähköpostin mukaan sain tietää pääsystäni vaihtariksi seuraavana päivänä, mutta omasta mielestani siihen meni tyyliin ainakin 3 päivää, aika jännä juttu :D
3.Paperisota
Viesti, jossa ilmoitettiin pääsyni vaihtariksi kerrottiin myös seuraavat toimenpiteet. Eli pian pääsyni maksoin (tai oikeestaan porukat makso) Rotarylle 250€ järjestelymaksua, jonka kuitti annettiin nva:lle kun se tuli käymään ja täytättämään sitoutumislomakkeet. Sitoutumislomakkeeseen laitettiin mm.suuntaa antavat maatoiveet (eli mulla 1.USA 2.Intia 3.Kroatia) ja porukat kirjottivat lupaavansa olla isäntäperhe vaihtarille, joka tulee minut lähettävään klubiin. Oli mukavaa kirjotella niitä papruja jutustella samalla vaihdosta.
Marraskuussa tuli piiriltä (1390) nettiavain, joka olis siis linkki rotaryn sivulle, jossa aluks täytin perustietoja ja samalla rekisteröidyin Rotaryn tietokantaan. Sinne piti myös laittaa kuva itsestä, vanhemmista ja hätähenkilöstä, johon otetaan yhteyttä, kun on hätä ja vanhempiini ei saada yhteyttä.Sieltä avautui sitten varmaan 10 sivuu paprua, johon piti kirjotella taas niitä henkilötietoja ja sitt piti laittaa myös maattoiveet jotka oli mulla muuttunu siten, että Intian tilalle tuli Kanada (äiti ei halunnu päästä mua sinne, kun siellä pyörii tosi vaarallsii bakteereja ym.). Sitten tulostelin ne paprut josta koostui
hakemuslomakkeet ja vein tietyt osiot täytettäväks lääkärille, kouluun ja hammaslääkärille. Sitten vielä liitin niihin kuvat (yks perhekuva, yks kuva omasta kodista, yks kuva asiasta josta pidän ja yks kuva harrastuksestani.) ja sitten annoin ne (4 hakemuslomaketta) nva:lle, joka postitti ne piirille. Hakemuslomakkeitten kanssa käytiin aikamoista sotaa, kuvista ei tullu kovin hienoja + ne ei ollu oikeen kokosii niihin ruutuihin ja nva: oli meillä melkeen 12 asti yöllä, kun porukatkaan ei ollu kirjottanu esittelykirjettä (jonka mä olin tehny kerrankin ajoissa valmiiksi ennen nva:n meille tuloa). Onneks siitä selvittiin kumminkin!
4. Maatietoja
Piiristä mun hakemukset lähti kirjeenvaihtajalle ja muhun otettiin yhteyttä helmikuussa. Yhteydenottaja oli Euroopan kirjeenvaihtaja, joka kertoi etten pääse USA:an ja Kanada:an ja että yrittää sijoittaa mua toisena vaihtarina Kroatiaan. Hakijoita oli taas kerran ollut paljon USA:han ja Kanada:an etteivät kaikki päässeet ja myöhemmin sain myös tietää ettei Kroatiakaan onnistu. Sitten sain kirjeenvaihtajalta listan maista joihin oli vielä paikkoja. Sieltä bongasin Italian ja Kolumbian ja painottelin pari päivää niitten välillä. Kolumbia kumminkin vei voiton ja ilmoitin tästä kirjeenvaihtajalle, joka antoi espanjankielisten maitten kirjeenvaihtajan yhteystiedot. Soitin vielä pari päivää myöhemmin tälle toiselle kirjeenvaihtajalle ja kysyin onko Kolumbiaan pääsy varmaa ja hän ilmoitti, että kyllä (luultavasti olin ainut halukas). Piirin sain tietää samalla (4280), koska Suomesta lähetetetään aina samaan piiriin Kolumbiassa
5. Koulutuksia
Seuraavaksi oli oman piirini järjestämä koulutus eli infotilaisuus, jossa Rotarit esitteli Rotary- järjestöä ja eri vaihtomuotoja (kesä-,leiri- ja vuosivaihto) ja kerto säännöt ja vinkkejä vaihtareille. Siellä oli yks kesärotex ja USA:ssa vuosivaihdossa ollut Rotex, joka ehti käyä siellä vaan pitämässä esitelmän ja vastaamaan pariin kysymykseen. Eli kasvotusten jutustelua vuosirotexin kanssa ei ollu toisin kuin muitten vuosivaihtareitten. Saatiin siellä myös kotitehtävät eli esitelmien teko-ohjeet, jotka pidetään täällä Suomessa ja siellä vaihtomaassa.
Seuraava koulutus on Lahdessa 21.4, joka on pakollinen kesä- javuosivaihtareille ja siellä on sitt ainakin niitä rotexeja. Siellä myös tilataan Rotary takit (n.100-200€, jos oikein muistan) ja katotaan tarkemmin lentolippuja Pohjola matkayhtiön kanssa (rotary tekee yhteistyötä pohjola matkayhtiön kanssa ja liputkin saa siten halvemmalla). Siellä saa paljon kaikenlasita inffoo ja sitt saa tavata muita lähtevii vaihtareit, mikä on tosi kivaa!
7.Perhetiedot
Perhetiedot tulee viimeistään kesäkuusa kuulemma, mutta tällä hetkel Kolumbiassa oleva suomalainen vaihtari sai tietää perhetiedot maalis-huhtikuussa eli ehkä mullekin pian tulee. Yhteydenotto tulee ensiks luultvasti just perheeltä ja samal siinä saa tietää kaupungin. Vastaanottavan klubin tiedot tulee kai vielä vähän myöhemmin.
8. Loppusähellystä
Kun lähettämäni hakemukset tulee takaisin Suomeen menen Kolumbian suurlähetystöön (ei mitään hajua missä se on) hakemaan viisumia. Sitt käyn vielä kesällä esittäytymässä lähettävälläni rotary-klubilla ja haen samalla viirin (joku rotaryn juttu). Tietenkin pitää ostaa tuliaiset ainakin ekalle perheelle ja host klubille. Sitt pitäis tehä esitelmtä eli kotiläksyt ja valmistaa pinssejä (tai ostaa Lahden koulutksessa, jotka maksaa törkeesti), joita vaihdetaan muitten vaihtareitten kanssa. Ja sitt lopulta lähtö!
Tuli kilometri postaus, mutta ajattelin tän kumminkin olevan ihan hyödyllinen postaus jos joku harkitsee Rotary vaihto-oppilaaksi lähtemistä. Jos jotain epäselvää tai jotain muuta kysyttävää, niin vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin!